Megszűnik a Windows 10 Támogatása

Megszűnik a Windows 10 Támogatása Mastkerkeys blog thumbnail

Megszűnik a Windows 10 Támogatása

Új fejezet kezdődik a Windows 10 életében, a Microsoft úgy döntött, hogy a jövőben már nem jelennek meg újdonságok az operációs rendszer számára, közeledve a hivatalos támogatás lejártához.

Úgy látszik, ez az év a „nagy rendrakás” éve a Microsoft számára: az év elején búcsút mondtak a Windows 7/8 és 8.1 operációs rendszereknek, amelyek azóta már sem biztonsági, sem funkciófrissítéseket nem kapnak. Február elejétől az idősebb Xbox 360 már nem fér hozzá 39 játékhoz az alkalmazásboltjában, és január vége óta a Microsofttól már Windows 10-et sem lehet beszerezni.

A cég legújabb döntése a Windows 10-et érinti: a Microsoft csütörtökön közölte, hogy a jelenlegi tervek szerint nem lesz több új verzió a 2015-ben bemutatott operációs rendszerük számára. Az aktuális, 22H2 lesz az utolsó, amely megjelent, és ezzel zárul a támogatás – jelenlegi állás szerint – 2025 októberében.

Ez azt jelenti, hogy idén ősszel már nem jelenik meg új verzió – ami a korábbi logika alapján 23H2 néven jelenthetett volna meg. A cég döntése nem érinti a biztonsági frissítéseket, azok továbbra is havi rendszerességgel – vagy szükség esetén rendkívüli módon – érkeznek a támogatás lejártáig.

Ahogy a Windows Central is megemlíti, a Windows 10 eredetileg havonta kapott frissítőcsomagot, majd később a Microsoft áttért az évi két nagyobb frissítésre. Ez aztán évi egyre csökkent, és mivel közben a Windows 11 is debütált, a cég egyre ritkábban adott ki új funkciókat a 10-es verzióhoz – például a jelenlegi, utolsó 22H2 változat sem hozott semmi újat, csak javításokat.

Megszűnik a Windows 10 Támogatása Masterkeys blog

A 2025-ös kivezetés kapcsán nem lenne meglepő, ha a Microsoft valamelyest módosítaná ezt a dátumot: ez ugyanis már csak több mint két évre van, és a Statcounter adatai szerint jelenleg világszinten a Windows 10 a legnépszerűbb operációs rendszer, ráadásul jelentős előnnyel. Bár ez 2025-ig még változhat a Windows 11 javára, utóbbi szigorú hardverkövetelményei miatt sok számítógépen nem telepíthető.

Így a Microsoft a Windows 10 életútjának közelgő végét szem előtt tartva új irányt vesz: a jövőben már nem fókuszálnak az újdonságokra az operációs rendszer számára, inkább a támogatás lejártáig a biztonsági frissítésekre összpontosítanak. A Windows 10 továbbra is a legnépszerűbb operációs rendszer világszerte, és bár a Windows 11 előretörése várható, a számítógépek kompatibilitási kérdései miatt a Microsoftnak esetleg el kell gondolkodnia a támogatás időtartamának módosításán.

Mindenképpen érdemes figyelni a fejleményeket, hiszen a Windows 10 felhasználóinak számára fontos lehet tudni, hogy mire számíthatnak a jövőben, és hogyan készülhetnek fel a támogatás vége utáni időszakra. A Microsoft azonban valószínűleg továbbra is törekszik majd a felhasználói igények kielégítésére és a biztonságos operációs környezet fenntartására, amíg csak lehetséges.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Bevásárlókosár0
Nincs termék a kosaradban!
Vásárlás folytatása
0